Uitstap naar Leuven
14 november 2025 - Leuven, België
Vorige week trok de klas 5 en 6 Toerisme naar Leuven en dat zal niemand snel vergeten. Niet alleen omdat we ontzettend veel te weten kwamen over de stad zelf, maar ook omdat we in de huid van een gids mochten kruipen. Blijkt dat Leuven niet alleen drukke straten en een bruisend studentenleven is, maar dat de stad vol zit met verhalen, verborgen plekjes en kunst die je aan het denken zet.
Het Groot Begijnhof
Als eerste gingen we door het Groot Begijnhof, een prachtig stukje Leuven waar de tijd lijkt stil te staan. Terwijl we door de smalle straatjes en langs de witte gevels liepen, vertelde onze gids over begijnen: vrouwen die vroeger zelfstandig leefden en werkten en dit lang voor het begrip vrouwenrechten bestond. Het leek alsof we in een oude film rondliepen, met rustige tuintjes en kabbelende straatjes als achtergrond.
Historische colleges en het leven van toen
Vervolgens wandelden we langs enkele van de historische colleges, zoals College Adrianus, Van Dale en Ware. Vandaag lijken het gewone gebouwen, maar vroeger waren dit de slaapplaatsen van studenten die zich geen kamer in de stad konden veroorloven. Groot waren de slaapzalen en privacy was er niet. Daarnaast waren er ook strenge regels en kortom zag het studentenleven er niet hetzelfde uit als vandaag.
Bij College Ware aangekomen stapten we even uit bij de Boom van Verdriet, een plek die doet denken aan donkere tijden in het verleden. Het herinnerde ons eraan dat geschiedenis niet alleen maar uit fijne dingen bestaat.
De Sint-Pieterskerk
Bij de Sint-Pieterskerk kregen we niet de klassieke rondleiding, maar eentje met behulp van een iPad. Middels animaties, foto's, en uitleg werden de 16de-eeuwse fresco’s die we zagen tot leven gebracht. De gotische kerk maakte indruk met haar statige ruimtes en glas-in-lood ramen, ook al werd de toren nooit helemaal afgebouwd, veroorzaakt door de zachte Leuvense ondergrond.
Aula Pieter De Somer
We verkenden ook binnen in de Aula Pieter De Somer, een gekende universiteitsgebouw dat vaak in gebruik is voor proclamaties en grote lezingen. De ruime inkom en het interieur straalden warmte uit. Buiten zagen we de muurschildering van Sanda Dia, gemaakt door street artist Case Maclaim, een krachtig eerbetoon dat even stil doet stilstaan.
Museum M
We sloten onze dag af in Museum M, waar we werden ondergedompeld in een mix van historische kunst en hedendaagse installaties. Een echt eye-catcher was het werk van Alicja Kwade. Met stenen, metaal, spiegels, en ongewone combinaties speelt ze met tijd, materie, en met de manier waarop wij de wereld zien.
In sommige zalen vulden zachte soundscapes de ruimte, terwijl er in andere een experimentelere toon klonk. Hierdoor was onze rondgang veel meer dan enkel kijken, het was voelen, luisteren en nadenken. In een laatste ruimte bewonderden we de vroege noten van muziek terwijl koormuziek zachtjes uit de luidsprekers kwam. Het was echt een beetje magie om onze dag mee af te sluiten.
Mijn ervaring
Onze daguitstap naar Leuven was niet gewoon een schoolreisje. We leerden niet alleen hoe een gids een verhaal tot leven kan brengen, maar ontdekten ook verborgen plekjes, historische schatten en onverwachte kunst. Het was een dag die liet zien dat één stad zoveel te bieden heeft, als je maar goed kijkt.